Placuszki bananowe – szybkie, pyszne i zdrowe
Na codzień rzadko gotuje, zajmuje się tym głównie mój tata,
rzadziej mama, a ja bywam w kuchni tylko w wolne dni. Dzisiaj nadarzył się taki
jeden, więc postanowiłam go wykorzystać. Placuszki bananowe to idealny pomysł
na śniadanie, lunch czy kolację. Dobre są na ciepło, ale również na zimno. Są
bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, piętnąście minut i gotowe.
Potrzebne Ci będą do tego następujące składniki:
- 1 banan (średniej wielkości),
- 2 jajka,
- 250 gram mąki,
- ½ szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru/miodu/cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka oleju dla łatwiejszego smażenia
Krok po kroku:
- Rozgnieć widelcem banana, w zależności od upodobań.
- Do bananów dodaj mleko, jajka, cukier/miód/cukier waniliowy oraz reszte składników.
- Całość zmiksów do uzyskania gładkiej masy, lub wymieszaj miską by zachować malutkie kawałki owocu.
- Łyżką nakładaj dość cienką warstwę ciasta na rozgrzaną patelnie, smaż ok. 2 minuty po obu stronach.
- Dla smaku i dekoracji można polać całość syropem klonowym, posypać cukrem pudrem czy podać razem z sałatką owocową.
Życzę smacznego 😊

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz